22 Kasım 2007 Perşembe

dehşetler ve uzmanlar

"Kaçınız kendini rezil etme biçimlerinizin listesini çıkardı bilemiyorum"
J.L. Austin, A Plea for Execuses (Bahaneler için Ricaname)

"Aklı başında hiç kimsenin uzay yolculuğuna çıkmak istemeyeceğini kabul etmeye hazırım. Ne de olsa her seyahat teklifi karşısında insan, daha öteye mi yoksa daha kötüye mi gittiğini bilmek ister. ....."
William Empson, Donne the Spaceman, (Uzay Adamı Donne)

"....Çocukluğun masumiyeti, safdil bir güven değil, inanmazlıktır.
Yetişkinler çocukların bakımını üstlenebilir (bunu onların yerine yapabilecek başka kimse de yok zaten) ama tüm cevapları bilemezler. (Yine de neyin cevap sayılacağına karar verebilecekleri paradoksal bir konuma sahiptirler.) Tek yapabilecekleri çocuğa merak ve bakım, arzu ve sağlıkla ilgili öyküler anlatmaktır. (psikanaliz bu öykülerden sadece bir tanesidir.) Çocuğun yaşamak için gereksinim duyduğu dili ona ancak yetişkinler verebilir. Çocuğun bakış açısından dil, daima uzmanların dilidir. Bu yüzdendir ki çocuklar, dilin boşluklarına düştüklerinde delirdiklerini sanma eğilimindedirler. Yetişkinlik, yetkinlik, bu boşlukların etrafında dolanmayı bilmektir.. Dilin tutarlı yetişkin kullanıcıları, ne dediklerini biliyormuş izlenimi bırakmak zorundadırlar- kullandıkları dilin bilmediği şeyleri bilebilirlermişcesine......"
syf19


"...., eksikliklerimize tahammül etmenin en iyi yollarının peşindeyiz artık. (Yetersizlikleirmizin mahvımıza neden oluşu trajedi, bunların tadını çıkarışımız ise komedidir)......."


"Tanrı herşeyi hiçlikten yarattı. Ama hiçliğin izleri kendini belli ediyor."
Paul Vallery, Euvres II (Yapıtlar, II) syf 29

".....o zaman analist hastasına (ya da hastası için ne yapsa yeridir?. Onları daha bilgili mi kılmalıdır, bilmiyor oluşlarına tahammül etmelerini mi sağlamalıdır yoksa bilinmezlik bulutlarından zevk almayı mı öğretmelidir? Cehaletleri sayesinde batmayıp yüzebildiklerini mi söylemelidir yoksa sahile kadar yüzmelerine yardım mı etmelidir........"syf 31

".....Freud, kendine yabancılaşmanın bizi inkar ettiklerimizle tehlikeli bir yakınlık kurmaktan koruduğunu göstermiştir...." syf 32
yukardaki alıntının altını çizip bir de yıldız koymuşum..

"... Bir sistemin amacı, istemediği şeyleri göndereceği bir dışarı yaratmaksa, o sistemi, sistemin kendi kendini nasıl gördüğünü ve nasıl görülmek istediğini anlayabilmek için, fırlatıp attıklarına -çöplerine- bakmanız gerekir....." syf 35. bu da yıldızlı bir altı çizik satır.

Hiç yorum yok: